Preduzminesto 722Velika volonterska akcija „Naš Beograd“, održana je četvrti put, 19. maja 2012. godine u organizaciji Foruma poslovnih lidera Srbije. U okviru akcije više stotina zaposlenih u vodećim međunarodnim i domaćim kompanijama, volontiralo je na 12 lokacija širom Beograda, i direktno doprinelo poboljšanju kvaliteta života naših sugrađana iz ugroženih socijalnih grupa, ulepšanju ambijenta grada i zaštiti životne sredine.

Volonteri iz kompanija pomogli su uređenje unutrašnjih i spoljašnih prostora u institucijama socijalne zaštite: Osnovnoj školi za zaštitu vida „Dragan Kovačević”, Osnovnoj školi „Dušan Dugalić”, specijalnoj školi za decu ometenu u razvoju, Domovima za decu bez roditeljskog staranja „Jovan Jovanović Zmaj” i „Moša Pijade“, Kreativno edukativnom centru za mentalno nedovoljno razvijene osobe – KEC MNRO, Društvu za pomoć MNRO Stari grad „Živimo zajedno“, vrtićima „Lunja“, „Guliver“ i „Duga“, kao i Domu penzionera „Bežanijska kosa“. Volonteri su doprineli lepšem izgledu klupa na Kalemegdanu, najvećem i najpoznatijem Beogradskom parku, a kroz aktivnosti zaštite životne sredine, i unapređenju ambijenta u Banjičkoj šumi, zaštićenom spomeniku prirode trećeg stepena.

Volonterska akcija “Naš Beograd” održava se u organizaciji Foruma poslovnih lidera, a u saradnji sa SMart Kolektivom i Institutom za održive zajednice i uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) i Grada Beograda.

Forum poslovnih lidera od svog osnivanja promoviše društveno odgovorne prakse i inovativne načine na koje biznis može da podrži lokalnu zajednicu i uključi se u rešavanje njenih specifičnih problema. Volontiranje zaposlenih kao jedan od vidova društveno odgovornog poslovanja donosi brojne prednosti za lokalnu zajednicu, kompanije i zaposlene.

Volonterska akcija „Naš Beograd“ kroz pomoć institucijama socijalne zaštite i druženje sa korisnicima tih institucija, doprinosi inkuziji ugroženih grupa i pokretanju pozitivnih promena u njihovim životima, inicira stvaranje međusektorskih partnerstva, i omogućava da zaposleni kroz lično angažovanje doprinesu rešavanju specifičnog problema u svom gradu razvijajući na taj način senzibilisanost za probleme lokalne zajednice i veštine poput timskog rada i liderstva.

„Naš Beograd“ je od prošle godine deo i međunarodne kampanje „Give & Gain Day” koja se održava u 14 zemalja širom sveta, a u okviru koje je prošle godine volontiralo oko 30 000 zaposlenih.

U akciji su učestvovali volonteri iz kompanija: Vip mobile, Atlantic Group, Državna lutrija Srbije, Coca-Cola Hellenic, Societe Generale Banka, Banca Intesa, Holcim, Nestle Adriatic, Eurobank EFG, Erste Banka, Telekom Srbija, MK Group, S-Leasing, Gradske pijace, Microsoft, Huawei, Ernst & Young, KMPG, Metro Cash&Carry i Wiener Städtische.

Svojim učešćem akciju su podržali Nj. E. Michael Davenport, Ambasador Velike Britanije koji je volontirao u OŠ Dušan Dugalić, dok su na Kalemegdanu volontirali: Nj. E. Mary Warlick, Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država; Susan Fritz, direktorka misije USAID-a i direktori kompanija: Stephen Fish iz Ernst & Young; Philippos Karamanolis iz Eurobank EFG i James Thornley iz KPMG. Ove godine volonterima iz kompanija prvi put su se pridružili i prodavci magazina LiceUlice.