Vođenje preduzeća zahteva različite veštine u različitim fazama poslovanja. Za mladog preduzetnika podrška iskusnog menadžera može da predstavlja ključ uspeha preduzeća koje je tek na početku ostvarivanja poslovnih rezultata. Za mentora, učestvovanje u programu predstavlja mogućnost za sticanje novog iskustva i doprinos ekonomskom razvoju zajednice. Takođe, mentoriski rad donosi zadovoljstvo pomaganja malom preduzeću da se razvije i omogućava primenu veština i znanja na nov način, kao i razvoj novih veština i znanja. Takođe, mentorstvo podrazumeva i širenje mreže poslovnih kontakata kroz upoznavanje novih klijenata i drugih mentora.

„Kao lični benefit vidim to da je ovaj program i jedna vrsta testiranja mog znanja i primenljivosti istog na druge industrujske grane i razvoj poslovanja pod drugačijim okolnostima. Takođe, saradnja sa preduzetnikom donosi nova saznanja specifična za oblast poslovanja preduzentika, kao i mogućnost da se biznis sagleda i iz ugla nakoga ko njime upravlja.“ Biznis mentor programa
Ko su mentori?
Biznis mentori su volonteri iz viših nivoa menadžmenta, pojedinci iskusni i poštovani u poslu i spremni da usvoje jedno malo preduzeće i podele svoja znanja i veštine sa mladim preduzetnicima. Biznis mentori su iskusni poslovni ljudi koji razumeju izazove s kojima se suočavaju početnici u biznisu. Imaju iskustvo u višim nivoima menadžmenta korporativnog okruženja ili u uspešnom vođenju sopstvenog biznisa. Na raspolaganju su 2-4 sata mesečno za mentorski rad „jedan na jedan“, tokom godinu dana. Biznis mentori su komunikativni, ugledni, ulivaju poverenje i imaju iskrenu želju da pomognu malim preduzećima deleći svoja znanja, veštine i iskustvo.

Trenutno u programu učestvuju mentori iz kompanija Coca-Cola Hellenic, Holcim, Državna lutrija Srbije, PricewatehouseCoopers, Societe Generale banka, Atlantic Grupa, Erste banka, Ernst&Young, Omega M i Oivivo.
Uloga mentora
Pomoć u razvoju biznis plana i kreiranju akcionog plana
Podsticanje preduzetnika da razvije svoj pun preduzetnički potencijal
Evaluacija preduzetnikovih planova i odluka
Uočavanje potencijalnih problema i poteškoća i pomoć u sprečavanju da se oni pojave
Pomoć u razvoju postojećih i novih preduzetnikovih veština kroz podršku, ohrabrivanje i vođenje